01000, г. Киев,
ул. Предславинская, 34-Б, каб.201

Тел.: (044) 331 18 82
Моб.: (098) 592 35 80

gomeopat-clinic.com.ua
E-mail: gomeopat-clinic@bigmir.net

Природне вигодовування немовлят після введення прикорму

В другій половині першого року життя дитина, що знаходиться на грудному вигодовуванні потребує певних якісних змін у харчуванні, зростає потреба у білку, мінеральних речовинах. Тому 1-2 годування грудним молоком змінюються на прикорми.

По мірі росту дитини збільшуються потреби в мікроелементах, клітковині, виникає необхідність в стимулюванні жувального апарату, вихованні смакових аналізаторів, що обумовлює розширення асортименту страв раціонів харчування немовлят.

Включення нових страв до раціонів харчування знайшло назву «прикорм» (підгодовування). Прикорм–це фізіологічна потреба немовляти, не зважаючи на достатню кількість жіночого молока. При введенні прикормів об’єм жіночого молока зменшується і поступово 2 годування заміщуються прикормами.

Асортимент прикормів та вік дитини, в якому рекомендуються прикорми, представлені в табл. 1.

Необхідно враховувати наступне:

а) перший прикорм бажано овочевий; якщо з якихось причин не можна включити овочевий, вводиться молочний (5% молочна каша - гречана, манна, рисова, через 2 тижні ‑ 10%). Найчастіше рекомендується манна каша. Якщо каша йде другим циклом, то відразу пропонують дитині 10% кашу. В асортимент каш доцільно включати вівсяну, кукурудзяну.

б) в плані біологічного впливу на організм найбільш цінна гречана, кукурудзяна та рисова каша.

в) страви м’ясного прикорму поєднуються з овочевим прикормом, що формує стереотип обіду старших дітей та дорослих; м'ясні страви не рекомендуються в другій половині дня, так як вони тонізують нервову систему, і небажане їх вживання на сніданок, так як навантаження м’ясом сприяє активації загального обміну (термогенна дія м’яса вища за термогенну дію інших продуктів) і після 7-8-годинної нічної перерви енергетичні системи немовляти не готові до напруженої діяльності.

Таблиця 1

Прикорми у дітей першого року життя

Число прикормів

Назва прикорму

Максимальні об’єми прикормів, відповідно віку

Вік дитини

І

Овочевий (бажано) або молочний

200

5

ІІ

Молочний (каші)

200

6

ІІІ

М'ясний (м'ясний фарш)

30

 

7

 

М'ясний  бульйон

50

7,5 - 8

Фрикаделька

40

9

Парова котлета

40

10

 

Правила введення прикормів

1.            Рекомендується тільки здоровим дітям

2.            Вводяться методом тренування (поступовості навантаження шлунково-кишкового тракту) і ретельного спостереження за реакціями дитини на нову страву.

3.            Вводити одночасно два прикорми не рекомендується, так як виникає небезпека розладів діяльності травної системи (правило послідовності).

4.            Перше і останнє годування повинно бути вільним від прикормів і корективних добавок.

5.            Прикорм дається до годування груддю (молочними сумішами), щоденно збільшуючи об’єми і витісняючи молоко; через 5-7 днів дається в повний об’єм, необхідний дитині.

Небажані реакції дитини на введення прикорму

1.                     Алергічні реакції (шкірні прояви);

2.                     Шлункова диспепсія: зригування, блювання, абсолютне неприйняття.

3.                     Кишкова диспепсія: проноси, закрепи, кишкові спазми (коліки, метеоризм).

При оцінці раціонів дитини необхідно знати потреби в основних харчових інгредієнтах після введення прикормів. Змінюються лише потреби в білках (3,0 – 3,5 г/кг маси тіла), потреби в жирах залежать від віку дитини, у вуглеводах залишаються незмінними до кінця року.

При складанні раціону харчування бажано враховувати нижчезазначені рекомендації:

а) зберігати 3 годування жіночим молоком на добу до 9 міс, з 10 – лише 2 (починати відлучати від груді);

б) при необхідності кисломолочні продукти можна вводити з 7 міс;

в) в 10 міс перше і останнє годування груддю, 2-ге та 3-те – забезпечується прикормом, 4-те – молочною сумішшю (солодко-прісна або кисломолочна);

г) в 11 міс залишається лише одне (останнє) годування груддю. Годування груддю вночі стимулює синтез пролактину, який підтримує лактацію.

Приклади складання меню

Приклад 1. Дитині 6,5 міс. Маса тіла при народженні – 3500 г. Скласти меню.

1.     Належна маса тіла.

2.     mn = 3500 +800×6 + 400 (n – 6) – 8500 г

3.     Розраховуємо добовий об’єм їжі об’ємним методом. Vд = 8500 ×1/8 = 1062 мл ≈ 1000 мл

4.     Частота (кратність) годувань  5

5.     V годування = 1000/5 = 200 г

6.     Складаємо меню, проводимо розрахунки.

Час годувань

меню

V

Б

Ж

В

Ккал

6.00

Жіноче молоко

200

3

7

14

130

10.00

Каша рисова 10%

200

5,5

11,9

35

280

Жовток

1/2

1,1

2,2

-

25

Сік

50

-

-

12

48

14.00

Ж. м.

200

3

7

14

130

Терте яблуко

50

-

-

5

20

18.00

Овочеве пюре

200

3,58

9,7

27,9

220

Сік

20

-

-

4.8

19,2

22.00

 

Жіноче молоко

200

3

7

14

130

ВСЬОГО

19,2

44,8

126,7

1002,2

г/кг маси тіла

2,3

5.3

14,9

117,9

Рекомендовані норми

3,0-3,5

5,0– 5,5

12,0-14,0

110-115

Висновок:Запропоноване меню (раціон) дефіцитне за рівнем білка та надлишкове за рівнем вуглеводів. Добовий дефіцит білка (ДДБ) = (3-2,3)×8,5 = 5.95 г ≈ 6,0 г

З метою корекції білкової частини раціону необхідно включити м’який сир в кількості:

100 г сиру – 14,4 г білка

Хг сиру  - 6г білка

Х = (100×6)/ 14,4 = 41,6 г ≈ 40 г

З метою корекції вуглеводної частини раціону необхідно давати сік без цукру (цукрового сиропу 100%).

М’який сир бажано давати в 14.00, зменшивши при цьому кількість жіночого молока на 40 мл.

Приклад 2.Дитині 8,5 міс. Маса тіла при народженні 3400 г. Скласти меню.

Належна маса тіла:

mn = 3400 + 800 × 6 + 400(n – 6) = 3400 + 4800 + 400 × 2,5 = 9200 г

Добовий об’єм їжі:

Vгод. = 9200 × ⅛ = 1150 мл ≈ 1000 мл

Частота (кратність) годувань – 5.

Об’єм одного годування:

Vгод. = 1000/5 = 200,0

Складаємо меню, проводимо розрахунки.

Час годувань

Меню

V

Б

Ж

В

Ккал

6.00

Жіноче молоко

200

3

7

14

130

10.00

Каша гречана 10%

200

5,5

11,9

35

280

Жовток

1/2

1,1

2,2

-

25

Терте яблуко

50

-

-

5

20

14.00

Овочеве пюре

200

(120)

3,58

9,7

27,9

220

М'ясний фарш

30

5,7

4,95

-

13,1

М'ясний бульйон

50

-

-

-

-

18.00

Жіноче молоко

200

3

7

14

130

Сік

20(65)

-

-

4.8

19,2

22.00

 

Жіноче молоко

 

200

3

7

14

130

ВСЬОГО

24,0

45,5

118,8

939,2

г/кг маси тіла

2,6

5.0

12,9

102,1

Рекомендовані норми

3,0-3,5

5,0– 5,5

12,0-14,0

110-115

Висновок:Запропонований раціон не задовольняє потреби дитини в білках і в зв’язку з цим не достатній по енергії.

ДДБ = (3 -2,6) × 9,2 = 3.68 ≈ 4 г.

З метою корекції в меню необхідно включити м’який сир:

100 г сиру – 14,4 г білка

Х г сиру– 4 г білка

Х = (100 × 4) / 14,4 = 27,7 ≈ 30 г.

Після корекції білкової частини раціону енергетична потреба буде відповідати рекомендованим нормам.

Ремарка:при наявності 2-х прикормів в меню їх слід давати через годування груддю з метою підтримки лактації, при введенні 3-х прикормів вони даються підряд з метою формування стереотипу харчування старших дітей і дорослих.

Методика годування дітей груддю має свої сучасні особливості, які чітко викладені в літературі (пропонуються 4 методи вільного вигодовування).


MADE