01000, г. Киев,
ул. Предславинская, 34-Б, каб.201

Тел.: (044) 331 18 82
Моб.: (098) 592 35 80

gomeopat-clinic.com.ua
E-mail: gomeopat-clinic@bigmir.net

Змішане вигодовування немовлят

Актуальність теми: Проблема гіпогалактії на жаль існує, при нестачі молока лікар повинен вміти урахуванням віку дитини призначити метод догодовування.

Термін

Визначення

1. Змішане вигодовування -

 - Вигодовування, при якому дитина в перші 5 міс життя отримує крім жіночого молока молочні суміші у кількості понад 1/5 добового раціону.При цьому не менше 2-х годувань повинно забезпечуватись за рахунок жіночого молока

2. Види змішаного вигодовування

 - догодовування класичне (використовують до 3 міс.) і догодовування чергуванням (після 3 міс).

Потреба дитини в білках, жирах і вуглеводах при змішаному вигодовуванні 


 

Інгредієнти

Вік

Добова потреба (г/кг маси тіла)

Білки

До введення прикорму

 

 

а) при використанні адаптованих сумішей

3,0

 

б) при використанні неадаптованих сумішей

3,5

 

Після введення прикорму

3,5-3,0

Жири

І півріччя

6,5-6,0

 

ІІ півріччя

5,5-5,0

Вуглеводи

 

12-14

 

Калорійність їжі при змішаному вигодовуванні

 - визначається характером молочної суміші, яка використовується для догодовування. При використанні адаптованої суміші калорійність повинна бути такою ж, як при природному вигодовуванні, а неадаптованої ‑ збільшена на 5% порівняно з природним вигодовуванням.

Введення прикормів

Перший (овочевий) і другий (молочний) прикорм на 2 тиж раніше, ніж при природному вигодовуванні, тобто перший прикорм в 4,5 міс, а другий - в 5,5 міс. Третій (м’ясний) прикорм починають вводити з 7 міс. Послідовність страв м’ясного прикорму зберігають такою ж, як і при природному вигодовуванні.

Методи змішаного вигодовування:

1.Метод догодовування (класичний)– щоразу дитину прикладають до грудей і догодовують штучною сумішшю до необхідного разового об’єму.

2.Метод чергування:годуємо дитину лише ж.м. через одне годування (чередуються годування груддю і штучною сумішшю).

Класичний метод доцільно застосовувати до 3-х міс, а з 3-х міс – метод чергування. Регулярне дратування рецепторів молочної залози протягом 3-х місяців під час смоктання часто сприяє відновленню функції залози в повному об’ємі і є одним з основних методів лікування гіпогалактії (ранньої чи первинної).

1.Корективні добавки вводяться в меню дещо раніше, ніж при природному вигодовуванні:

- сік з 1-1,5 міс

- терте (печене) яблуко – 1,5-2міс

- жовток з 3-х міс

2.Більш ранні терміни введення прикормів:

І-й – 4,5 міс.

ІІ-й – 5,5 міс.

ІІІ-й – 7 міс.

1.     Потреба в білках та енергії будуть залежати від суміші, якою догодовують:

-  При догодовуванні адаптованою сумішшю потреби в білках 3г/кг маси тіла (при квоті ж.м. в раціоні 600 мл і більше – 2,5 – 3 г/кг).

-  При догодовуванні простою сумішшю – 3,5 г/кг.

-  При догодовуванні адаптованою сумішшю потреба в енергії буде залишатись незмінною (див. природне вигодовування).

-  При догодовуванні простою сумішшю – підвищується на 5%, порівнюючи з потребами при природному.

Слід зауважити, що про змішане вигодовування логічно говорити до введення 3-го прикорму.

З 8-ми міс. уже проблематично визначитися в змішаному вигодовуванні – раціон харчування може відповідати природному.

Об’єм докорму практично визначають методом «контрольного зважування». Зважують немовля до годування груддю, після годування і порівнюють з необхідним разовим об’ємом молока. Різниця і буде відповідати розміру докорма.

Приклад 1.Дитині 2 міс. Змішане вигодовування. Жіночого молока в раціоні 530 мл. Догодовується простою сумішшю. Маса тіла при народженні 3500 г.

1.     Визначається належна маса тіла.

mn=mo + 600+800 = 3500 + 1400 = 4900 г

2.     Розраховується добовий об’єм їжі об’ємним методом

Vд. = 4900 × 1/6 = 816,6 мл

3.     Розраховується добовий об’єм їжі енергетичним (калорійним) методом: Vд.к. = 530 +425 = 955 мл

а) добова потреба в енергії

Ед = 125×4,9 = 612,5 ккал

б) скільки енергії буде покрито за рахунок жіночого молока:

Е ж.м. = 65×5,3 = 344,5 ккал

в) скільки енергії потрібно забезпечити докормом:

Едок. = 612,5 – 344,5 = 268 ккал.

г) об’єм докорму:

1000 мл – 630 ккал

     х – 268 Ккал

х = 425 мл

4.     Середньодобовий об’єм їжі:

 Vд =  (816 +955)/2 = 885 ккал

5.     Число годувань – 6

6.     Об’єм їжі на одне годування:

V год. = 885/6 = 147,5 мл ≈ 150 мл

7.     Метод класичний

а) визначається кількість жіночого молока на 1 годування:

530/6 = 88,3 мл – практично не підлягає виконанню.

Практично можливий варіант:

5 годувань по 90 мл = 450 мл

1 годування (530 – 450) = 80 мл

Всього 530 мл

Пропонується ще один варіант, коли кінцевою цифрою буде «5» (5 годувань по 85 жіночого молока і 1 годування 105 мл жіночого молока, решта до 150 мл – докорм – відповідно 65 і 45 мл).

Зупинимось на першому варіанті:

5 годувань жіночим молоком 90 мл + докорм 60 мл = 150 мл

1 годувань жіночим молоком 80 мл + докорм 70 мл

8.     Меню:

Час годувань

меню

Об’єми

Б

Ж

В

Ккал

6.00

Ж.м.

Суміш №3

90

60

1,35

1,38

3,15

1,38

6,3

5,04

58,5

37,8

9.30

Ж.м.

Суміш №3

Сік

90

60

10

1,35

1,38

-

3,15

1,38

-

6,3

5,04

2,4

58,5

37,8

9,6

13.00

Ж.м.

Суміш №3

Терте яблуко

90

60

10

1,35

1,38

-

3,15

1,38

-

6,3

5,04

1

58,5

37,8

4

16.30

Ж.м.

Суміш №3

Сік

90

60

10

1,35

1,38

-

3,15

1,38

-

6,3

5,04

2,4

58,5

37,8

9,6

20.00

Ж.м.

Суміш №3

90

60

1,35

1,38

3,15

1,38

6,3

5,04

58,5

37,8

23.30

Ж.м.

Суміш №3

80

70

1,2

1,61

2,8

1,61

5,6

5,88

52,0

44,1

ВСЬОГО

16,5

27,1

74,3

601,4

г/кг маси тіла

3,4

5,5

15,2

122,7

Рекомендовані норми

3,5

6,5-6,0

12 – 14

125 -130

Висновок: запропонований раціон не забезпечує дитину в жирах і енергії, має надлишок вуглеводів.

ДДЖ = (6,0 – 5,5)×4,9 ≈ 2,5 г

З метою корекції жирової частини раціону в меню слід включити 1 ч. л. олії (по ½ ч. л. × 2 рази після їди через 20-30 хв).

Після корекції жирової частини раціону енергетична його цінність буде відповідати рекомендаціям.

З метою корекції вуглеводної частини раціону необхідно виключити цукровий сироп із соку.

Приклад 2.Дитині 3,5 міс. Змішане вигодовування. Жіноче молоко в раціоні 480 мл. Догодовується адаптованою сумішшю. Маса тіла при народженні 3400 г.

1.  Визначається належна маса тіла.

mn=mo + 800×3,5 = 3400 + 2800 = 6200 г

2.     Розраховується добовий об’єм їжі об’ємним методом.

Vд. = 6200 × 1/6 = 1033 ≈ 1000 мл

3.     Розраховується добовий об’єм їжі енергетичним (калорійним) методом:

Vд.к. = 480 +573 = 1053 ≈ 1000 мл

а) добова потреба в енергії

Ед = 115×6,2 = 713 ккал

б) скільки енергії забезпечить ж.м.:

Е ж.м. = 65×4,8 = 312 ккал

в) скільки енергії потрібно забезпечити докормом:

Едок. = 713 – 312 = 401 ккал.

г) розраховується об’єм докорму (Суміш «Віталакт»):

1000 мл – 700 ккал

     х – 401 ккал

х = 573 мл

4.     Середньодобовий об’єм їжі за обома методами розрахунку – 1000 мл.

5.     Число годувань – 6

6.     Об’єм їжі на одне годування:

V год. = 1000/6 = 166,6 мл ≈ 165 мл

7.     Метод чередування

1) скільки годувань буде повністю забезпечено жіночим молоком:

число годувань жіночого молока = 480/165 = 2 (330 мл)

залишок жіночого молока = (480 -330) = 150 (1 годування).

8.     Складаємо меню, проводимо розрахунки, обгрунтовуємо висновки:

Час годувань

меню

Об’єми

Б

Ж

В

Ккал

6.00

Ж.м.

165

2,47

5,77

11,55

107,2

9.30

Віталакт

Сік

165

15

3,3

-

5,94

-

12,37

3,6

115,5

14,4

13.00

Ж.м.

Віталакт

Жовток

Терте яблуко

150

15

1/4

10

2,25

0,3

0,55

-

5,25

0,54

1,1

-

40,5

1,13

-

1

97,5

10,5

12,5

4

16.30

Ж.м.

Віталакт

Жовток

Терте яблуко

150

15

1/4

10(15)

2,25

0,3

0,55

-

5,25

0,54

1,1

-

40,5

1,13

-

1

97,5

10,5

12,5

4

20.00

Віталакт

Терте яблуко!(сік)

165

10(20)

3,3

-

5,94

-

12,37

1

115,5

4

23.30

Ж.м.

165

2,47

5,77

11,55

107,2

ВСЬОГО

18,0

36,3

81,0

718,2

г/кг маси тіла

2,9

5,8

13,1

115,8

Рекомендовані норми

3,0

6,5-6,0

12 – 14

115 -120

 

Висновок:запропонований раціон не забезпечує дитину в жирах.

ДДЖ = (6,0 – 5,8)×6,2 ≈ 1,24 г

З метою корекції жирової частини раціону в меню включаємо ½ ч. л. олії після їди через 20-30 хв.).

Приклад 3.Дитині 6,5 міс. Змішане вигодовування. Ж.м. в раціоні 500 мл. Догодовується простою сумішшю. Маса тіла при народженні 3600 г.

1.     Визначається належна маса тіла.

mn=mo + 800×6+400 (n -6) = 3600 + 4800+200 = 8600 г

2.     Розраховується добовий об’єм їжі об’ємним методом.

Vд. = 8600 × 1/7 = 1228 ≈ 1000 мл

3.     Число годувань – 5

4.     Об’єм їжі на одне годування:

V год. = 1000/5 = 200 мл

5.     Метод чередування

а) скільки годувань буде повністю забезпечено жіночим молоком:

число годувань жіночим молоком = 500/200 = 2

залишок 100 мл

6.     Меню:

Час годувань

Меню

Об’єм

Б

Ж

В

Ккал

6.00

Ж.м.

200

3

7

14

130

10.00

Каша рисова 10%

Жовток

Терте яблуко

200

 

½

50

5,5

 

1,1

-

11,9

 

2,2

-

35

-

 

5

284

 

25

20

14.00

Ж.м.

Ц.к.м.

Сік

100

100

20

1,5

3.0

-

3.5

3.5

-

7

7,5

4,8

65

72

19,2

18.00

Овочеве пюре

Сік

200

40

3,58

-

9,7

-

27,9

9,6

220

38,4

22.00

Ж.м.

200

3

7

14

130

ВСЬОГО

21,8

44,8

124,8

1003,6

г/кг маси тіла

2,5

5,2

14,5

116,7

Рекомендовані норми

3,0-3.5

5,5-5,0

12-14

115-120

Висновок:запропонований раціон не задовольняє потреби дитини в білках, дещо надлишковий за вуглеводами.

ДДБ = (3,0 – 2,5)×8,6 ≈ 4,3 г

З метою корекції білкової частини раціону в меню необхідно включити м’який сир:

100 г сиру – 14,4 білка

Х г сиру– 4,3

Х = 29,8≈30 г

Сир дається в 18.00 до ц.к.м., відповідно зменшивши кількість суміші на 30 мл. Дається до годування груддю.

З метою корекції вуглеводної частини сік та фруктове пюре пропонувати без цукру.


MADE