01000, г. Киев,
ул. Предславинская, 34-Б, каб.201

Тел.: (044) 331 18 82
Моб.: (098) 592 35 80

gomeopat-clinic.com.ua
E-mail: gomeopat-clinic@bigmir.net

Харчування дітей старших одного року

Раціональне харчування дітей – є основою повноцінного функціонування органів і систем, фізичного і психомоторного розвитку. Лікар складаючи раціон харчування повинен враховувати анатомо-фізіологічні особливості дитини даного віку для повноцінного забезпечення організму в харчових інгредієнтах і енергетичній потребі.

Термін

Визначення

1. Частота і тривалість вживання їжі дітьми від 1 до 3 р.

Вік дитини роки

Перший сніданок

Другий сніданок

Обід

Полудень

Вечеря

1-1,5р.

8.00-8.20

11.00

13.00-13.30

16.00

19.00-19.20

1,5-3р.

8.00-8.20

-

12.00-12.30

16.00

19.00-19.20

 

 

 

2. Потреба в білках, жирах, вуглеводах у різні періоди дитинства на 1 кг. (в грамах)

 

Інгредієнт

Вік

1-1,5 р.

1,5-3 р.

Білки

4

4

Жири

4

4

Вуглеводи

15-16

14-15

 

 

 

3. Кількість калорій, необхідних для дітей різного віку.

Вік

Кількість калорій на 1 кг ваги

1-1,5

110 ккал

1,5-3

100 ккал

 

Організація харчування дітей віком 1 -3 р. відрізняється від харчування дітей попередньої групи (грудного віку) і дітей старших 3-х років, так як являється перехідним від молочного вигодовування до годування широким асортиментом страв, розрахованих на абсолютну зрілість функцій шлунково-кишкового тракту.

Фахівці в галузі фізіології стверджують, що активність травних залоз досягає активності дорослих після 7 р. життя і тому раціон харчування дітей, молодших 7р., і особливо раннього віку, повинен максимально відповідати їх можливостям.

Вперше починає формуватися стереотип обіду з моменту введення 3-го прикорму і розширення асортименту страв. Але до кінця 1 року меню дітей ще залишається одноманітним з перевагою молока.

По мірі росту дитини удосконалюється жувальний апарат, активно формуються смакові аналізатори, збільшується рухова та психоемоційна активність дитини, що обумовлює необхідність нових підходів до годування дітей після року.

Основні вимоги до раціонів харчування дітей віком 1-3 р. в порівняльному аспекті з дітьми до 1-го року:

- змінюється технологія приготування: їжа не притирається, а подрібнюється, страви більш густіші, але зберігається варка, тушкування, приготування «на пару»;

- розширюється асортимент страв (в меню включається салат, солодощі, хлібобулочні вироби, фаршировані овочі, шарлотки, запіканки тощо);

- енергетично навантажується перша половина дня, найбільш енергетично-ємким являється обід (до року енергетична цінність кожного годування майже однакова);

- кожне годування має назву, чого не має до року; назва передбачає асортимент страв та їх поєднання (композицію);

- об’єми їжі на кожне годування будуть різні: найбільш об’ємним буде обід, найменш об’ємні другий сніданок та підвечірок (полудник);

- проміжки між годуваннями не будуть однакові;

- перше годування, як правило, починається о 8.00, останнє – о 19.00; є випадки, коли діти сідають до столу о 7.00, 8.30, о 9.00, але сніданок не повинен починатися пізніше 9.00.

Перебування дітей за столом оптимально протягом 20-30 хв під час сніданку та вечері, під час обіду – 30 хв, в окремих випадках – 40 хв. Насичення крові настає через 30-40 хв після початку прийому їжі. Їжу треба ретельно пережовувати, набирати в рот і ковтати невеликими порціями. Приймати їжу необхідно в спокійному оточенні на фоні позитивних емоцій за гарно сервірованим столом. За порадами педагогів страви на стіл слід подавати в яскравому посуді (переважно в гамі жовтих, червоних, синіх кольорів), пестити слух приємним дзвоном посуду. Повинна буди серветка (слинявчик) на груді дитини, паперові серветки для витирання забруднених пальців (рук), вологі серветки з тканини також для витирання рук, рота. Діти віком до 2-х років, а деякі і до 2,5-3-х р., їсти без помічника не можуть. І тому доброзичливість помічника, його ласкаве слово, посмішка, спокійна розмова сприяють процесу прийому їжі і її засвоєнню. Гримати на дітей цього віку під час їди, підганяючи їх, настирливо примушувати недопустимо, так як вони ще не можуть розуміти вищезазначених вимог і, відчуваючи агресивне ставлення, лякаються, плачуть і можуть зовсім відмовитися від їжі. Перед тим, як посадити дитину до столу, необхідно нагадати помити руки, дати чисту серветку (рушник), щоб їх витерти. За столом дати дитині ложечку (виделку пластмасову) в праву руку і намагатися виховувати звичку самостійно їсти, а годувати дитину з ложки, яку тримає сам помічник (має місце синхронність дії).

Починаємо виховувати цю навичку з 8 міс, коли дитина добре сидить і розуміє сенсорну мову. Для дітей до 1 р. є спеціальні столи, за якими зафіксовані стільці-сидіння для дітей.

Після їди знову варто нагадати помити руки, рот і чистою серветкою витертися, витерти руки, подякувати.

При організації харчування дітей після 1 р. вперше з’являється поняття «перспективне меню». Меню складається заздалегідь, наперед, на перспективу, в якому не повинна повторюватися одна і та ж страва частіше як 2-3 рази за певний проміжок часу (за 7, 10, 14 днів). Найчастіше  користуються 7-денними меню. В меню пропонуються м'ясні дні – 5, вегетаріанські дні - 1, рибні дні – 1.

При складанні меню варто враховувати взаємозамінність продуктів для покращення джерела повноцінного білка, при відсутності м’яса, риби треба більше на 30-40 г (еталон – яловичина ІІІ категорії 100 г), м’якого сиру більше на 20-30 г, більше треба субпродуктів (язик, серце), окрім печінки.

В меню до 3-х років не слід включати сметану без термічної обробки, м’який сир, кисломолочні продукти повинні поступати з молочної кухні, сосиски, варені ковбаски, вінегрети до 2-2,5 р. не рекомендуються (не прорізались всі зуби). Борщі включають в меню після 2 р.. Прянощі, гострі приправи, жирні, смажені, солоні страви виключаються. Категорично забороняються маргарини, комбіжири, яловичий, баранячий жир. Із жирів рекомендується молочний (масло кави, кукурудзяне, горіхове) в кількості 10-15% від добової потреби.

Таблиця 1

Частота і тривалість вживання їжі дітьми від1 до 3 років

Вік дитини роки

Перший сніданок

Другий сніданок

Обід

Полудень

Вечеря

1-1,5р.

8.00-8.20

11.00

13.00-13.30

16.00

19.00-19.20

1,5-3р.

8.00-8.20

-

12.00-12.30

16.00

19.00-19.20

Етапи складання добового меню дитині у віці старше 1 року.

1 етап. Розрахунок маси тіла, який повинен бути у дитини.

2 етап. Розрахунок добової потреби дитини у харчових інгредієнтах.

3 етап. Розподілення калоражу залежно від прийому їжі.

4 етап. Добовий об’єм їжі та розподілення на кожне годування залежно від часу.

5 етап. Складання меню на день.

Алгоритм виконання 1 етапу

На другому році життя маса дитини збільшується в середньому на 3-3,5 кг, а після 2 р. і до 10 р. орієнтовно масу тіла можна визначити за формулою:

m (кг) = 10+2n, де n ‑ вік дитини в роках, 10 ‑ маса дитини в віці 1 року.

Таблиця 2

Добовий набір і хімічний склад продуктів для дітей від 1 до 1,5 років

 

Найменування

Кількість

Б

Ж

В

Ккал

Хліб пшеничний

Хліб житній

Крупа, макарони

Картопля

Овочі

М'ясо-риба

Яйце1 шт.

Масло вершкове

Олія

Молоко

Сир

Сир4,5 % жирн.

Цукор

Свіжі фрукти

40

10

25

110

130

80

25

12

3

700

40

3

60

10

2,84

0,5

2,45

1,30

1,56

10,17

2,22

0,05

19,6

4,44

0,63

0,98

0,44

0,10

0,51

0,04

1,81

2,37

9,36

2,82

24,5

5,6

0,73

0,99

18,56

4,25

16,78

15,50

5,33

0,1

0,05

31,5

1,5

0,06

57,3

6,81

91,6

20,4

83,55

68,53

28,6

57,03

31,5

88,08

26,1

434,0

71,36

9,39

234,0

40,0

Таблиця 3

Добовий набір продуктів і його хімічний склад для дітей від1,5до 3 років

Найменування

Кількість

Б

Ж

В

Ккал

Хліб пшеничний

Хліб житній

Борошно

Крохмаль

Печиво, солодощі

Сметана

Крупа, макарони

Картопля

Овочі

М'ясо-риба

Яйце1шт

Масло вершкове

Олія

Молоко

Сир

Сир голандськ.

Цукор

Свіжі фрукти

70

30

16

3

10

5

35

150

200

80

25

14

6

700

35

3

60

100

4,97

1,5

1,55

0,02

0,98

0,1

3,12

1,30

2,36

10,17

2,22

0,06

 

19,6

3,88

0,63

 

0,20

0,77

0,30

0,21

0,99

 

1,41

0,99

 

0,08

1,81

2,37

10,92

5,63

24,5

4,9

0,73

 

 

32,84

12,75

7,3

2,46

6,81

0,15

23,80

21,00

10,54

 

0,1

0,07

 

31,5

1,05

0,06

57,3

11,06

160,5

61,2

53,0

10,05

40,0

14,2

115,80

93,00

53,63

57,03

31,5

102,06

52,38

434,0

81,50

9,39

234,0

33,6

Разом

Тваринного

Рослинного

 

 

 

53,06

36,40

16,66

55,36

46,83

8,53

218,7

 

 

1638,0

 

 

 

Алгоритм виконання 2 етапу

Таблиця 4

Квота нутрієнтів (Б, Ж, В) в раціонах харчування дітей (г).

Вік (роки)

Білки

Жири

Вуглеводи

всього

в тому числі повноціних

всього

в тому числі олії

1-1,5

48

36 (75%)

48

5 (10,4%)

160

1,5 -3

53

40 (75%)

53

5 (9,4%)

192

Таблиця 5

Добова потреба дитини у харчових інгредієнтах

Інгредієнт

Вік

1-1,5 р.

1,5-3 р.

Білки

4

4

Жири

4

4

Вуглеводи

15-16

14-15

 

Ремарка: в першій підгрупі дещо менші потреби в білках та дещо вищі потреби в жирах, це пояснюється потребами в цих компонентах дітей в кінці року. Підвищені потреби в вуглеводах пояснюються перевагою вуглеводів в добовому енергетичному забезпеченні раціонів харчування, поступово досягаючи енергетичного забезпечення раціонів дітей старшого віку та дорослих (роль жирового компоненту зменшується до 30%, вуглеводного наростає до 55-60%). Співвідношення Б:Ж:В – 1:1:4.

Повноцінні білки  (тваринні) мають у своєму складі увесь спектр незамінних амінокислот (для дітей раннього віку – 10, для дорослих – 8). Для забезпечення оптимального рівня анаболічних процесів дитина повинна споживати в необхідній кількості особливо цінні продукти, які являються носіями цих білків (молоко і молочні продукти – м’який сир, твердий сир, кисло-молочні; рибу, яйця). Раціони повинні бути забезпечені віковити потребами в вітамінах (жирних та водорозчинних), мікроелементах, білками рослинного походження (неповноцінними). Всі ці параметри досягаються раціонально складеним асортиментом страв, їх поєднанням (композицією), високими смаковими якостями страв, їх красивою і вишуканою подачею. Ці вимоги до годування дітей стимулюють апетит (центр апетиту) і готовність ферментативних систем не тільки на органному рівні, але й на рівні тканин (клітин) до активних процесів метаболізації, пластичних і анаболічних процесів, що забезпечує ріст і розвиток дитини.

Раціональне харчування дітей раннього віку безсумнівно є однією з ефективних засад в профілактиці балатьох хронічних захворювань дорослого населення.

Дієтологія включає в себе 3 основних розділи:

-  Вміння (знання) підібрати відповідний асортимент страв, вдало їх поєднати, провести розрахунки кожного годування по забезпеченню основними харчовими компонентами та енергією, окремо визначити квоту повноцінного білка і олії.

-  Скласти рецептуру кожної страви на підставі якої формується картотека страв.

-  Розробити технологію приготування кожної страви.

Є група продуктів і страв, які щодня повинні бути в меню (молоко, соки, фрукти, овочеві страви, каші, солодощі, салати) в певній кількості, а інші – в середній кількості за тиждень (м’який сир, яйця).

Cніданки і вечеря повинні бути теплими з достатньою кількістю теплого питва. Другий сніданок, підвечірок (полуденок) передбачає молоко, кисло-молочні продукти, молочний кисіль, солодощі (здоба, випічка, вафлі, мармелад, цукерки – молочна помадка, джеми, повидло, варення, мед тощо), фрукти.

Таблиця 6

Кількість калорій, необхідних для дітей різного віку

Вік

Кількість калорій на 1 кг ваги

1-1,5

110 ккал

1,5-3

100 ккал

 

Алгоритм виконання 3 етапу

Таблиця 7

Розподілення калоражу залежно від прийому їжі.

 

Вік

І сніданок

ІІ сніданок

Обід

Полудень

Вечеря

1-1,5 р.

20%

15%

30%

15%

20%

1,5-3 р.

25%

 

35-40%

10-15%

25%

 

Алгоритм виконання 4 етапу.

Таблиця 8

Об'єм страв (в гр.) для дітей від 1 року до 3 років

Найменування

Вік, роки

1-1,5

1,5-3

Добовий об'єм їжі

1100 - 1200

1200 – 1400

Сніданок:

200-250

250-300

каша або овочева страва

180

200

молоко, чай, кавовий напій

100

150

Обід:

250-300

350-400

Салат

20

40

Суп

100

150

м¢ясна, рибна страва

50

60

гарнір

60-70

70-80

компот, фруктовий сік

100

100

Полудник:

 

 

кефір, молоко

150

150

Вечеря:

 

 

овочева або круп¢яна молочна страва

180

200

молоко, кефір, чай

100

150

Всього за добу хліба:

60

90

пшеничного

0

10

житнього

10

30

здоба (випічка)

20-30

30-40

Солодощі

10-20

20-40

Молоко 600-700 мл у віці від 1 до 1,5 р., 500-600 мл у віці від 1,5 р. до 3 р.

Ремарка: кількість хлібо-булочних виробів в раціоні часто залежить від асортименту страв (манна каша, гарнір з макаронів, ліниві вареники, оладки, налисники, млинці тощо) і зменшується до мінімуму або взагалі хліб не включається окрім житнього. В групі дітей до 3-х років не рекомендується вершкове масло на хліб. Це пояснюється тим, що в їх раціонах висока щоденна квота молока і потреба в молочному жирі забезпечується молоком та стравами.

Варто провести аналіз в цьому ракурсі. В групі дітей до 1р.6міс. в раціонах рекомендується 48г жиру на добу (див.табл.1):

Молоко 600 мл – 21 г жиру

Молочна каша 150 мл – 7,5 г жиру

Перша страва – 5 г жиру

Друга страва – 10 г жиру

Разом ≈ 43 г молочного жиру.

Молочний жир – це вершкове масло. Квота олії дорівнює: 48 – 43 = 5г.

Діти до 2-х років майже не їдять хліба, або їдять в невеликих кількостях.

Рекомендовані об’єми продуктів, страв розраховані на максимальний вік дітей в групах.

Кількість м’якого сиру, яєць рекомендується в середньому за тиждень із розрахунку відповідно:

-  Перша група (до 1р.6міс.): 30 г щодня, ½ яйця (при наявності алергічних реакцій білок не рекомендується до 2-х років), в подальшому – з урахуванням реакцій.

-  Друга група: відповідно 40 г, ½.

Слід пам’ятати, що м’який сир і білок яйця є джерелами облігатних алергенів і надлишок їх в раціонах харчування може запускати алергічні реакції.

Оселедці до 7-8 р. пропонуються у вигляді форшмаків, паштетів. При пригоруванні рибних страв рекомендується морська риба (менше кісток). Асортимент м’яса: курятина, яловичина, кріль, субпродукти – язик, серце, печінка, нежирна свинина.

Доцільно зупинитися на принципах розрахунку належної маси тіла. При цьому слід згадати, що річний додаток в масі тіла з 1-го до 2-х р. – 3 кг, після 2-х р. – 2 кг/рік.

Приклад 1. Дитині 1р. 5 міс. Маса тіла при народженні 3500 г.

mn=3500+800×6+400×6+(3000/12)×n= 3500 + 7200+250×5= 11кг 950 г

Приклад 2. Дитині 1р. 6 міс. Розрахувати належну масу тіла.

mn=10кг+(3000/12)×6 = 10 кг +1кг 500г = 11кг 500 г

(6 міс – це півроку, і тому можна записати 3000/2)

Приклад 3. Дитині 2р. 7 міс.  Маса тіла при народженні 3000 г.

mn=3000+800×6+400×6+3000+(2000/12)×7 = 14кг 367 г

Приклад 4. Дитині 3 роки. Розрахувати належну масу тіла.

За формулою: 10+2×3 = 16 кг

За диференційованим принципом: mn= 10+3+2 = 15 кг.

При складанні меню варто враховувати уподобання дітей, дотримуватись індивідуального підходу в дотриманні асортименту страв.

Для поліпшення смакових якостей молока рекомендується чай з молоком або кава з молоком (молоко ½ від об’єму).Кава - у вигляді напою (цикорій, смажений ячмінь, жолуді тощо). В чай кладуть мінімальну кількість заварки. В ці напої добавляють цукор до 5%.

 В раціоні харчування дітей старше 3-х років до повноліття завжди повинна переважати квота повноцінних білків (біля 55 – 60%).

Алгоритм виконання 5 етапу.

Складання меню на день.

Зразки меню дитини віком 1 - 3 роки.

Приклад 1. Дитині 1 р. 10 міс. Скласти меню на 1 день (м’ясний).

1.     Належна маса тіла:

А) 10 +3000/12×10=10+2кг500г

Б) mo= 3400г

mn=mo+ 800×6+400×6 +3000/12×10=3400+7200+2500= 13кг 100 г

2.     Добова потреба в енергії:

100×12500=1250 ккал

3.     Розподіл енергії за годуваннями:

Сніданок:     25% ‑ 312,5 ккал

Обід:            35% ‑ 437 ккал

Полудник:    15%  ‑ 188 ккал

Вечеря:        25%  ‑ 312,5 ккал

4.     Добовий об’єм їжі: 1200 – 1400 ккал

М'ясний день

Назва, час годування

Меню

Об’єм їжі

Ккал

фактичні

рекомендовані

Сніданок, 8.00 – 8.30

Каша геркулесова

Сир твердий

Чай з молоком

150

15

150

177,7

54

88,5

 

Всього на сніданок

320 (+7,5)

312,5

Обід 12.00 – 12.30

Форшмак з оселедця

Суп овочевий на м/б

Рулет з м’яса фарширований омлетом

Морква тушена в молочному соусі

Хліб житній

Компот з чорної смородини

30

150

70

70

20

100

42

71,6

121,3

128

44,6

66,3

 

Всього на обід

473,8 (+36,8)

437

Полудник 16.00

Молоко

Рулет бісквітний з повидлом

200

25

120

84,4

 

Всього на полудник

204

(+16,4)

188

Вечеря 19.00-19.30

Шарлотка рисова з яблуками

Мед

молоко

100

10

150

176

32

90

 

Всього на вечерю

298(-14,5)

312,5

Добова потреба в енергії

1280,4 (+30,4)

1250

Приклад 2. Дитині 2 р.8 міс. Маса при народженні – 3500 г. Скласти меню на 1 день (рибний).

5.     Належна маса тіла:

А) 10 +3000/12×10=10+2кг500г

Б) mo= 3400г

mn=mo+ 800×6+400×6+3000+2000/12×8 = 15кг 300 г

6.     Добова потреба в енергії:

100×15,300=1530 ккал

7.     Розподіл енергії за годуваннями:

Сніданок:     25% ‑ 375,7 ккал

Обід:            35% ‑ 526 ккал

Полудник:    15%  ‑ 225,4 ккал

Вечеря:        25% ‑ 375,7 ккал

8.     Добовий об’єм їжі: 1200 – 1400 ккал


MADE